Consumul ouălelor și sarcina
Ultima actualizare la 26 October 2015

 

AlimentaÈ›ia în sarcină este un subiect destul de dificil pentru mame, dezechilibrele alimentare din această perioadă răsfrângându-se nu doar asupra ei ci È™i asupra bebeluÈ™ului.

Ouăle sunt un aliment uzual în alimentaÈ›ia zilnică, pe cât de iubite, pe atât de controversate. Elisabeth Ward, medic nutriÈ›ionist afirma că ”este surprinzător să vezi ce obÈ›ii de la un singur ou È™i doar pentru 90 de calorii”. 

Te-ai întrebat vreodată ce conÈ›ine oul?  Morfologic, oul este alcătuit din coajă, albuÅŸ ÅŸi gălbenuÅŸ.

    - AlbuÅŸul reprezintă circa 55% din greutatea oului ÅŸi are consistenţă vâscoasă, este bogat în proteine, enzime, vitamine din grupul B (B1 È™i B2) ÅŸi minerale (potasiu, magneziu, fier etc).

   - GălbenuÈ™ul reprezintă circa 35% din greutatea oului È™i este bogat în grăsimi (64% gliceride, 30% fosfolipide, 6% colesterol). Tocmai datorită acestui conÈ›inut bogat în grămi, în cazul persoanelor cu colesterol mărit se recomandă limitarea ouălelor în alimentaÈ›ie È™i mai ales a gălbenuÈ™ului. Tot aici regăsim È™i lecitina, importantă în dezvoltarea normală a sistemului nervos dar È™i colina, esenÈ›ială pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmițător).

   - Coaja reprezintă doar 10% din greutatea oului È™i este alcătuită majoritat din calciu sub formă de carbonat (94%), magneziu (1,5%). Coaja de ou prezintă pori prin care se realizează schimbul de gaze, dar prin care pot trece È™i anumiÈ›i microbi.

In afara celor 12 vitamine È™i minerale, ouăle mai conÈ›in È™i o cantitate importanta de proteine È™i aminoacizi, esenÈ›iale în timpul sarcinii. Celulele fătului cresc în ritm È™i fiecare celulă este consituită din minusculele cărămizi, numite aminoacizi. Astfel că în perioada sarcinii aportul de proteine este crescut.

Ouăle conțin de asemenea și o cantitate semnificativă de saruri, ce ajută la dezvoltarea fătului, prevenind apariția unor defecte ale sistemului nervos. Unele ouă conțin chiar acizi grași Omega 3, importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos și a ochilor. Ouăle ce conțin acizi grași Omega 3 provin doar de la găinile hrănite natural, cu semințe sănătoase, de aceea sursa ouălelor este foarte importantă.Adauga un comentariu
Adauga Comentariu

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Pentru a citi mai detaliat politica noastra de confidentialitate, puteti accesa acest link.