Consumul ouălelor și sarcina
Ultima actualizare la 26 October 2015

 

Alimentația în sarcină este un subiect destul de dificil pentru mame, dezechilibrele alimentare din această perioadă răsfrângându-se nu doar asupra ei ci și asupra bebelușului.

Ouăle sunt un aliment uzual în alimentația zilnică, pe cât de iubite, pe atât de controversate. Elisabeth Ward, medic nutriționist afirma că ”este surprinzător să vezi ce obții de la un singur ou și doar pentru 90 de calorii”. 

Te-ai întrebat vreodată ce conține oul?  Morfologic, oul este alcătuit din coajă, albuş şi gălbenuş.

    - Albuşul reprezintă circa 55% din greutatea oului şi are consistenţă vâscoasă, este bogat în proteine, enzime, vitamine din grupul B (B1 și B2) şi minerale (potasiu, magneziu, fier etc).

   - Gălbenușul reprezintă circa 35% din greutatea oului și este bogat în grăsimi (64% gliceride, 30% fosfolipide, 6% colesterol). Tocmai datorită acestui conținut bogat în grămi, în cazul persoanelor cu colesterol mărit se recomandă limitarea ouălelor în alimentație și mai ales a gălbenușului. Tot aici regăsim și lecitina, importantă în dezvoltarea normală a sistemului nervos dar și colina, esențială pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmițător).

   - Coaja reprezintă doar 10% din greutatea oului și este alcătuită majoritat din calciu sub formă de carbonat (94%), magneziu (1,5%). Coaja de ou prezintă pori prin care se realizează schimbul de gaze, dar prin care pot trece și anumiți microbi.

In afara celor 12 vitamine și minerale, ouăle mai conțin și o cantitate importanta de proteine și aminoacizi, esențiale în timpul sarcinii. Celulele fătului cresc în ritm și fiecare celulă este consituită din minusculele cărămizi, numite aminoacizi. Astfel că în perioada sarcinii aportul de proteine este crescut.

Ouăle conțin de asemenea și o cantitate semnificativă de saruri, ce ajută la dezvoltarea fătului, prevenind apariția unor defecte ale sistemului nervos. Unele ouă conțin chiar acizi grași Omega 3, importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos și a ochilor. Ouăle ce conțin acizi grași Omega 3 provin doar de la găinile hrănite natural, cu semințe sănătoase, de aceea sursa ouălelor este foarte importantă.Adauga un comentariu
Adauga Comentariu

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.