De unde vine povestea dovleacului de Halloween?
Ultima actualizare la 30 October 2015

Sursa foto: http://cdn2.hellogiggles.com/

Sărbătoarea de Halloween, din ce în ce mai populară și în țara noastră, are în spate o tradiţie bogată, presărată cu poveşti fascinante pentru cei ce iubesc misterele.

Sărbătoarea de Halloween își trage originile de la populaţiile celtice pentru care era un festival al umbrelor, o ocazie de a intra în contact cu fiinţele de pe celălalt tărâm. Astfel că se aprindeau focuri sacre și se lofereau daruri ritualice, se făceau prevestiri.

Și totuși cum a apărut în peisaj faimosul dovleac care luminează tainic noaptea de Halloween? Acesta provine de la legenda irlandeză care îl are protagonist pe avarul Jack o’Lantern, care iubea napii și avea întotdeauna unul cu el.

Jack era un zgârcit și un împătimit al băuturii, fără scrupule sau regrete, având ca pasiune farsele, pe care le încerca atât pe persoanele cunoscute dar și pe cei care îi ieșeau în cale. A avut chiar îndrăzneala de a îl provoca la farse pe diavol. Totul a început într-o seara când amândoi erau parteneri de pahar. Jack nu dorea însă să plătească pentru băutura consumată, așa că îl convinge cumva pe diavol să se transforme într-o monedă. Păstrează însă moneda, condiționându-l pe diavol că îl va elibera doar dacă timp de un an nu îl mai deranjează.

Farsele însă continuă, iar diavolul o dată eliberat cade în plasă din nou. Jack îl convinge să se urce într-un măr pentru a culege un fruct. În timp de diavolul era cocoțat în pom, Jack a postat în jurul mărului mai multe cruci pentru ca acesta să nu mai poată coborî. Diavolul se oferă să facă orice și atunci Jack îl pune să promită că atunci când își va da suflarea nu îl va lua în Iad. Zis și făcut, diavolul promite, Jack iese câștigător.

După mulți ani în care stilul de viață al lui Jack nu s-a modificat, acesta moare. Atunci când merge la Porțile Raiului Sfântul Petru nu îl lasă să intre, motivându-i că a dus o viață prea păcătoasă pentru a ajunge acolo. Jack se întoarce și se îndreaptă spre Iad, însă așa cum i se promisese cu ani buni în urmă, nu este primit acolo. Neavând ce să facă sau unde să se ducă, Jack devine hoinar pe drumul dintre Iad și Rai.

Pentru că l-a văzut înfricoșat de întunericul în care pribegea, diavolul i-a aruncat o flacără din Iad care să îl călăuzească. Jack a introdus flacăra într-un nap scobit, obținând astfel un felinar cu care a început să cutreiere lumea, fără a își găsi pacea. Halloween este o sărbătoare în care irlandezii scobeau napi, cartofi sau sfeclă și își confecționau felinare pe care le atărnau la intrarea în casă sperând să îi ferească de Jack sau spiritele rele. Povestea a emigrat și în America în anii 1800 și napii au fost înlocuiți de dovleci, mai ușor de transformat în felinare.

 

Sursa foto: http://www.leefendallhouse.org/

Adauga un comentariu
Adauga Comentariu

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.