De unde vine povestea dovleacului de Halloween?
Ultima actualizare la 30 October 2015

Sursa foto: http://cdn2.hellogiggles.com/

Sărbătoarea de Halloween, din ce în ce mai populară È™i în È›ara noastră, are în spate o tradiÅ£ie bogată, presărată cu poveÅŸti fascinante pentru cei ce iubesc misterele.

Sărbătoarea de Halloween îÈ™i trage originile de la populaÅ£iile celtice pentru care era un festival al umbrelor, o ocazie de a intra în contact cu fiinÅ£ele de pe celălalt tărâm. Astfel că se aprindeau focuri sacre È™i se lofereau daruri ritualice, se făceau prevestiri.

Și totuÈ™i cum a apărut în peisaj faimosul dovleac care luminează tainic noaptea de Halloween? Acesta provine de la legenda irlandeză care îl are protagonist pe avarul Jack o’Lantern, care iubea napii È™i avea întotdeauna unul cu el.

Jack era un zgârcit È™i un împătimit al băuturii, fără scrupule sau regrete, având ca pasiune farsele, pe care le încerca atât pe persoanele cunoscute dar È™i pe cei care îi ieÈ™eau în cale. A avut chiar îndrăzneala de a îl provoca la farse pe diavol. Totul a început într-o seara când amândoi erau parteneri de pahar. Jack nu dorea însă să plătească pentru băutura consumată, aÈ™a că îl convinge cumva pe diavol să se transforme într-o monedă. Păstrează însă moneda, condiÈ›ionându-l pe diavol că îl va elibera doar dacă timp de un an nu îl mai deranjează.

Farsele însă continuă, iar diavolul o dată eliberat cade în plasă din nou. Jack îl convinge să se urce într-un măr pentru a culege un fruct. În timp de diavolul era cocoÈ›at în pom, Jack a postat în jurul mărului mai multe cruci pentru ca acesta să nu mai poată coborî. Diavolul se oferă să facă orice È™i atunci Jack îl pune să promită că atunci când îÈ™i va da suflarea nu îl va lua în Iad. Zis È™i făcut, diavolul promite, Jack iese câÈ™tigător.

După mulÈ›i ani în care stilul de viață al lui Jack nu s-a modificat, acesta moare. Atunci când merge la PorÈ›ile Raiului Sfântul Petru nu îl lasă să intre, motivându-i că a dus o viață prea păcătoasă pentru a ajunge acolo. Jack se întoarce È™i se îndreaptă spre Iad, însă aÈ™a cum i se promisese cu ani buni în urmă, nu este primit acolo. Neavând ce să facă sau unde să se ducă, Jack devine hoinar pe drumul dintre Iad È™i Rai.

Pentru că l-a văzut înfricoÈ™at de întunericul în care pribegea, diavolul i-a aruncat o flacără din Iad care să îl călăuzească. Jack a introdus flacăra într-un nap scobit, obÈ›inând astfel un felinar cu care a început să cutreiere lumea, fără a îÈ™i găsi pacea. Halloween este o sărbătoare în care irlandezii scobeau napi, cartofi sau sfeclă È™i îÈ™i confecÈ›ionau felinare pe care le atărnau la intrarea în casă sperând să îi ferească de Jack sau spiritele rele. Povestea a emigrat È™i în America în anii 1800 È™i napii au fost înlocuiÈ›i de dovleci, mai uÈ™or de transformat în felinare.

 

Sursa foto: http://www.leefendallhouse.org/

Adauga un comentariu
Adauga Comentariu

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Pentru a citi mai detaliat politica noastra de confidentialitate, puteti accesa acest link.