Alimente care îți pătează dinții și cum să le eviți
Smalțul dentar se poate păta dintr-o varietate de motive, deși majoritatea sunt legate de consumul anumitor alimente și băuturi. Acest lucru este adesea un motiv de îngrijorare pentru mulți oameni , în principal din motive estetice.
Vom explica ce alimente vă pătează cel mai mult dinții, modalități de a preveni acest lucru și vom discuta despre tratamentele de albire, astfel încât să puteți avea întotdeauna un zâmbet strălucitor.
1. Alimente și băuturi care pot păta dinții
1.1 Alimente acide
1.2 Alimente cu pigmenți intens colorați
1.3 Băuturi carbogazoase
1.4 Cafea și ceai
1.5 Vin roșu și alb
1.6 Sosuri și oțeturi închise la culoare
2. Factori care favorizează apariția petelor dentare
3. Cum să previi petele pe dinți
3.1 Periază-ți dinții și folosește ața dentară regulat
3.2 Folosește un pai pentru băuturi și clătește gura cu apă
3.3 Include în dietă alimente care ajută la curățarea naturală a dinților
4. Tratamente profesionale pentru îndepărtarea petelor dentare
Alimente și băuturi care pătează dinții
Stratul exterior al dinților, deși aparent neted, are o structură foarte poroasă, capabilă să absoarbă substanțe din alimentele și băuturile pe care le consumați. Unele conțin coloranți, naturali sau artificiali, acizi sau taninuri care pot pătrunde în smalț și îl pot păta. Dacă nu sunt îndepărtate prompt cu o igienă orală bună, acestea se pot acumula și pot deveni mai dificil de îndepărtat sau chiar pot deveni permanente fără tratament profesional.
1. Alimente acide
Aciditatea anumitor alimente uzează treptat smalțul și îl face mai vulnerabil la pete. Pe lângă lămâi, portocale și grepfrut, alte fructe acide de luat în considerare includ ananasul, kiwi și fructe de pădure precum afinele, murele și zmeura. Nu este necesar să le eliminați din dietă (sunt bogate în nutrienți), dar cel mai bine este să nu le consumați în exces și să le combinați cu alte fructe mai puțin acide, cum ar fi merele, piersicile și pepenele verde.
2. Alimente cu culori intense
Pigmentul din fructele de pădure sau sosurile închise la culoare pătează ușor dinții; cu cât le consumați mai des, cu atât pata va fi mai persistentă . Printre fructele și legumele care pătează cel mai mult se numără afinele, murele, zmeura, cireșele, sfecla roșie, morcovii și roșiile, precum și sosurile sau băuturile derivate din acestea.
Nu uitați că aceste fructe și legume conțin mulți antioxidanți , așa că este esențial să nu le omiteți. Nici nu ar trebui să cădem în mitul comun conform căruia alimentele de culoare deschisă nu pătează la fel de mult. Fără o igienă dentară bună, dinții își pierd și albul.
3. Băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase, de exemplu, sucul acidulat și alte băuturi acidulate, sunt dăunătoare pentru dinți din mai multe motive . Pe lângă faptul că au un nivel ridicat de aciditate și agenți de colorare care se pot adera ușor, acestea pot conține și mult zahăr, care poate favoriza apariția cariilor.
4. Cafea și ceai
Cafeaua și ceaiul conțin taninuri care înnegresc dinții în timp. Cu cât băutura este mai concentrată, cu atât este mai probabil să păteze dinții, iar cu cât este consumată mai des, cu atât înnegrirea va fi mai vizibilă. Dacă beți în mod regulat cafea sau ceai, beți apă sau spălați-vă pe dinți după aceea pentru a preveni acumularea acestor pigmenți.
5. Vin roșu și alb
Mulți oameni știu că vinul roșu pătează dinții, atât din cauza taninurilor sale, cât și a pigmentării sale închise la culoare. Ceea ce puțini oameni știu este că și vinul alb poate afecta dinții . Acesta este un alt mit răspândit și, deși este practic limpede, este o băutură destul de acidă, care face ca alte alimente să păteze dinții mai repede.
5. Sosuri și oțeturi închise la culoare
Același lucru s-ar aplica și în cazul oțeturilor și altor dressinguri acide pentru salate, precum și al sosurilor și condimentelor cu pigmenți puternici , cum ar fi sosul de soia, curry-ul și alte condimente intens colorate. Ketchup-ul și sosul de grătar nu numai că conțin coloranți artificiali, dar sunt și acide. Sosurile transparente, precum sosul de iaurt sau maioneza, sunt puțin mai puțin dăunătoare emailului.
Factorii care agravează petele dentare
Pe lângă consumul alimentelor și băuturilor menționate mai sus, există și alți factori care pot cauza sau agrava petele de pe dinți . Principalul este igiena orală precară. Dacă nu vă spălați pe dinți în mod regulat, pigmentul închis la culoare din alimente se acumulează, făcând petele mai persistente.
Dacă ești fumător, tutunul conține nicotină și gudron, în special țigările, care pot face ca dinții să pară mai întunecați și pot duce la alte probleme de sănătate.
În cele din urmă, îmbătrânirea provoacă uzura smalțului , făcând dentina, care este de culoare galbenă, mai vizibilă.
Descoperă produsele noastre de albire a dinților
Găsește soluția pentru un zâmbet mai alb și mai radiant.
Cum să previi petele pe dinți?
Pentru a preveni petele de pe dinți și a menține un zâmbet strălucitor, vă recomandăm o serie de obiceiuri simple de adoptat:
1. Periați-vă dinții și folosiți ața dentară
După fiecare masă, periați-vă dinții cu o pastă de dinți pentru albire, cum ar fi pasta noastră de dinți pentru albire FKD, pentru a îndepărta petele și reziduurile încăpățânate. Folosiți ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți pe care periuța de dinți nu le poate atinge. Aceste obiceiuri vor ajuta la prevenirea petelor și a acumulării de placă bacteriană, care poate duce la carii sau probleme gingivale.
2. Folosește un pai și clătește cu apă
Dacă beți băuturi carbogazoase, puteți folosi un pai pentru a reduce contactul direct al acestor lichide cu dinții. În cazul cafelei și ceaiului, vă recomandăm, de asemenea, să vă clătiți gura cu apă ulterior pentru a îndepărta reziduurile. În mod ideal, ar trebui să limitați consumul tuturor acestor băuturi, deși puteți înlocui ceaiul verde cu ceai negru pentru a minimiza efectele.
3. Consumați alimente „purificatoare”
Unele fructe și legume pot servi drept periuțe de dinți naturale. Merele, de exemplu, sunt bogate în fibre și au o textură fibroasă care facilitează îndepărtarea resturilor prinse între dinți în timp ce mestecați. Conținutul lor ridicat de apă stimulează, de asemenea, producția de salivă, ajutând la neutralizarea acizilor care ar putea deteriora smalțul.
Tratamente profesionale pentru îndepărtarea petelor dentare
Dacă aveți deja pete vizibile și persistente pe dinți, există anumite tratamente stomatologice profesionale care vă pot ajuta să le îndepărtați. Cele mai cunoscute sunt curățările dentare profesionale , care pot îndepărta petele de suprafață cauzate de alimentele menționate anterior, și albirea profesională a dinților cu produse formulate cu peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă pentru a deschide smalțul dinților. Acest tratament este foarte eficient pe dinții închiși la culoare cu pete acumulate.
Când vorbim despre cazuri mai grave în care petele nu pot fi îndepărtate nici prin curățare, nici prin albire, medicii stomatologi recomandă de obicei utilizarea fațetelor dentare, care sunt un strat subțire de material, de obicei porțelan, care se plasează peste dinți pentru a ascunde petele și a îmbunătăți estetica zâmbetului.
LITERATURĂ
Ce alimente și băuturi vă pătează dinții și care sunt bune pentru ei? Ilustrul Colegiu Oficial al Medicilor Dentiști și Stomatologi din Valencia (ICOEV). Pete dentare (2019). Colegiul Profesional de Igieniști Dentari din Madrid. Forner L, Amengual J, Liena C, Riutord P. (2012). Eficacitatea terapeutică a unei noi paste de dinți de albire enzimatică.
https://www.kin.es/alimentos-que-manchan-tus-dientes-como-evitarlo/


